miercuri, 26 octombrie 2011




Dragi colegi,

Am primit pe e-mail urmatoarea rugaminte, pe care nu am putut sa o refuz. M-am bucurat sincer ca prietenii s-au simtit bine la eveniment. Mii de multumiri pentru cuvintele frumoase.

Al dumneavoastra, Teo.



Draga Teo,
Iti transmit alaturat un articol despre lansarea cartii tale, Pentagonul”, activitate la care am participat.
Asa am vazut activitatea. Daca ai de facut modificari etc te rog sa le faci.Sper ca textul alaturat sa fie acceptat si publicat pe pagina Filialei SCMD Sectorul 4. Poate o trimiti si la SCMD Central.
Inca o data felicitari pentru carte si pentru tratatie.
Toate urarile de bine, Dorel
PS Te rog sa ma suni sa-mi spui daca ai receptionat ok mesajul!!!

Pentagonul a fost… lansat

25 octombrie 2011, o zi frumoasă de toamnă, cu profunde semnificaţii pentru militarii Armatei României, fie ei activi sau în rezervă.
Este Ziua Noastră, a Militarilor! Şi, cum, altfel mai bine, ar fi putut fi întâmpinată şi onorată această zi de către un militar decât cu o lansare de carte, sub genericul „Amintiri despre noi”!?
Cartea se numeşte „Pentagonul”, iar autorul este bunul nostru coleg şi prieten George TEODORESCU, sau cum îi spunem noi, TEO.
„Lansarea Pentagonului” a avut loc în „buricul târgului”, la Cafeneaua Liberală.
I-au stat alături în acest frumos şi impresionant demers colegii şi prietenii de la Filiala SCMD a Sectorului 4, toţi militari (în rezervă) în cuget şi-n simţiri: Viorel Papae, Cristian Iordache, Florian Giuglea, Bogdan Medar, Gabriel Cadar, Marian David, Florin Iancu, Alexandru Ilie, Alexandru Giboi, Ionel Afanase, Cornel Balu, Ion Marinescu, Teofil Lazăr, Dumitru Popescu, Dumitru Antohi, Florin Cantacuzu.
Se cuvine un gând frumos, plin de respect, soţiei şi familiei lui Teo, cei care l-au sprijinit la bine şi la greu! Sărut mina, doamnă Gabriela Teodorescu!
Cartea a văzut lumina tiparului (cum se spune), prin grija şi datorită generozităţii şi sprijinului acordat de către domnul profesor Stelian Fedorca, vicepreşedinte PNL Sector 4 şi membru în Biroul Politic Permanent al PNL. În context (şi mulţumim şi pe această cale!!!) trebuie subliniat faptul că tot datorită amabilităţii şi generozităţii domnului Stelian Fedorca, Filiala SCMD a Sectorului 4 funcţionează în sediul oferit de domnia sa, încă din luna aprilie 2010.
Despre carte au rostit alocuţiuni domnii col.rz.dr. Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) şi domnul profesor Stelian Fedorca.
În cuvântul lor, vorbitorii au subliniat semnificaţia deosebită a zilei aleasă pentru lansarea cărţii şi despre eforturile făcute pentru publicarea acesteia. A fost reliefat faptul că în această perioadă militarii în rezervă trec prin momente dificile, adeseori penibile, generate de unele decizii politice nefireşti care le afectează viaţa, existenţa, precum şi statutul de pensionar militar. Cu toate acestea, militarii în rezervă au decenţa să vorbească şi să scrie la modul civilizat despre viaţa şi experienţa militară în general, despre faptele şi evenimentele la care au participat atât în ţară, cât şi la misiunile internaţionale în sprijinul păcii, unde Armata României i-a trimis. Pentru că, spre deosebire de alţii, militarii activi sau în rezervă dau dovadă de patriotism, de spirit civic, de respect al valorilor tradiţionale, culturale, militare româneşti. Pentru că singura politică pe care militarii au făcut-o şi o fac este politica de apărare. Iar aceasta nu au culoare politică.
Vizibil emoţionat, Teo, autorul cărţii s-a referit (cum altfel?!) la modul în care a apărut cartea sa „Pentagonul”. Începută iniţial ca un jurnal al activităţilor şi al vieţii din misiunea din Afganistan la care a participat, cartea a început să prindă forma actuală prin dezvoltarea subiectelor pe care doar le amintise. Pe parcurs a realizat că avalanşa de gânduri şi amintiri care tot (re)veneau îl determină să tot scrie şi, astfel, în cei câţiva ani care au trecut, a constatat că mai trebuie să trieze mult din cele scrise. Cu toate acestea, cartea sa „Pentagonul” are aproape 500 de pagini! Să ne aşteptăm şi la volumul al doilea? Ce zici, Teo?! Pentru că aşa cum chiar Teo spune „Privind înapoi, de la distanţa apreciabilă de zece ani, îmi dau seama că misiunea asta m-a învăţat multe despre oameni şi despre trecerea lor prin viaţă, dar nu suficiente...”
Eu, Dorel, am avut şansa, privilegiul să citesc în ultimii doi ani, fragmente din această carte şi să discut cu autorul unele aspecte, inclusiv despre titlul cărţii. Evenimentele povestite în această carte s-au întâmplat în Romania, SUA şi Afganistan şi reliefează devenirea în plan uman şi profesional a unui ofiţer, coleg şi prieten. Ele s-au întâmplat, cum s-au întâmplat. Teo le povesteşte aşa cum le-a văzut, cum le-a perceput el. Unele evenimente, întâmplări, dar mai ales oamenii întâlniţi l-au cam pus pe gânduri... Altele, ori alţii l-au cam făcut să fie foarte atent la ceea ce scrie... Neliniştea şi frustrarea apăreau şi ca urmare a trecerii timpului, peste care apare, la modul cel mai firesc, uitarea...
Şi-a luat inima-n dinţi, aşa cum a făcut în toată cariera sa de militar şi, iată, „Pentagonul” a fost lansat. De ce? O spune chiar Teo:
„Încerc să pun la picioarele cititorilor mei, câţi vor fi ei, sufletul şi gândurile mele cu speranţa că vor reuşi, unii dintre ei, să se recunoască, alţii să desluşească mesajele şi, eventual, alţii să se aşeze pe gânduri şi să încerce să-şi ordoneze viaţa altfel, mai bine, şi să reuşească să se ferească de toate capcanele pe care guvernanţii, din pură amiciţie, le plantează în jungla vieţii.”
Felicitări, dragă Teo, pentru această excelentă carte despre noi militarii, aşa cum ne-ai văzut şi ne-ai perceput tu! Aşteptăm şi alte cărţi de-ale tale.
Toate urările de bine!Dorel Pietrăreanu (un colonel în amurg)