vineri, 31 decembrie 2010

Tuturor membrilor SCMD din Filiala 1 Sector 4, tuturor
colegilor SCMD din celelalte filiale, din asociaţiile de
rezervişti militari ai MApN, MAI, SPP, SRI şi STS
şi, nu în ultimul rând tuturor militarilor activi,
care azi luptă sub Drapele şi mâine se vor
alătura luptei noastre, le urăm
din suflet
La Mulţi Ani! 2011

Biroul Operativ

Autor în aşteptare de păreri şi încurajări

Oamenii din umbră
- pamflet -
de Dorel Pietrăreanu

Notă: acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare!

Vecinul şi prietenul meu Ilie Ilie, pensionar militar ca şi mine, ne spunea zilele trecute (când stăteam cu prietenii noştri Piticu’ şi Sandu, la un pahar de vin roşu vechi de doi ani, primit de la socrul său, de la Tănăsoaia, Vrancea) că vrea “să depăşim în discuţiile noastre vremurile în care am fost înghesuiţi, cu sau fără voia noastră”.
-Cine n-ar vrea, prietene, am zis!? Dar ştii şi tu, cum se spune mai nou: “Fie pâinea cât de rea, tot ţi-o fură... Puterea!” Deocamdată 25% din salariu şi nu-ştiu-cât la sută din pensie, fie ea civilă, ori militară-nesimţită. Până atunci ne lasă să fierbem în suc propriu, la foc mic, mocnit, propice unui proces bezmetic de recalculare, „foc” întreţinut cu grijă şi cinism de către politicienii divers coloraţi, de nici ei nu mai ştiu de ce culoare au fost, sunt şi vor fi. Dacă vor mai fi...
-Fireşte, toţi politicienii ne vor binele, interveni Piticu’, şi el pensionar, dar de la SRI. Mă gândesc (în mintea mea!) că n-ar fi bine să-i lăsăm să ne ia, binele acesta... Nu de alta, dar măcar să le reamintim şi noi lor că „nici o faptă bună nu scapă nepedepsită”… Vin ele, alegerile, fie ele şi anticipate... De-ar veni mai repede, să terminăm o dată cu circul ăsta ieftin şi grotesc!!!
Sandu, civil, instructor auto, disponibilizat de la... Danubiana nu se lăsă nici el mai prejos:
-Urmărind “ciudaţii” care se perindă pe micile ecrane ca la o jalnică, urâtă şi pestriţă expoziţie sau menajerie politică, m-am întrebat: “Coane, care sunt, totuşi, cei mai importanţi oameni ai acestor vremuri penibile pe care le trăim, oameni care prin deciziile, votul şi/sau acţiunile lor ne influenţează viaţa pe termen scurt, mediu şi lung?!”
Turnând în pahare (era rândul meu!) şi luând poziţia ghiocelului în faţa Gânditorului de la Hamangia din sufragerie, am încercat tot eu, aşa smerit, mai timid şi străveziu, să am mai întâi, în fugă, un “dialog cu mine însumi”, aşa cum făcea Andre Gide (omu’ n-a fost la mine la batalion!) când dorea să se autocunoască, ori ca Lucescu Senior când vroia el însuşi să vadă de ce a pierdut calificarea acea echipă naţională pe care o conducea:
-Cum adică, răspunsei, ce întrebare năzdrăvană mai e şi asta?! Normal, ăia care decid guvernarea. Iar în momentul ăsta, oamenii care decid guvernarea sunt Madame Nuţi, Matrozul Vesel şi, probabil, ăla micu’.
-Greşit!, zise Piticu’. Mai ai dreptul la o încercare. Relaxează-te, numără până la cinci, mai gustă din paharul cu vin şi spune din nou!
-Doamna Croşetă sau Mop, domnu’ Naufragiu şi, probabil, ăla micu’ specialist în cosit salarii şi pensii, îndeosebi militare, am zis dintr-o răsuflare!
-Greşit! Nu cumva eşti şi tu un fan al celor amintiţi!?...
-Doamne fereşte şi apără! Dimpotrivă, să trăiţi... cum vreţi, că „să trăiţi bine” am văzut cum e...
-Vezi? interveni Sandu furându-i Piticului şansa unui răspuns elaborat, aşa cum făcea el cînd presta pe la serviciul amintit. Şi tu şi alţii, în obişnuitul vostru stil mioritic nu vedeţi pădurea din cauza copacilor! Ascultă la baiatu’, caporal în rezervă de la transmisiuni cu ştate vechi şi, în plus, civil disponibilizat, aşa cum ziceţi voi, prietenii mei rezervişti! Reţine, te rog, Dorele, copacii aceştia găunoşi, plini de putregai balcanic şi năravuri fanariote de care ai amintit sunt trecători. Pădurea însă, pădurea cu toate uscăturile ei, rămâne peste timp şi... mă tem că promovează alţi copaci... Alţii sunt, Coane, la comandă!!! Iar voi, militarii, mă rog, foştii militari, ar trebui să ştiţi mai bine decât mine! Alţii sunt la comandă pentru că ei au puterea votului, ei decid ce lege trece sau nu, ei decid dacă bugetul ţării este acela sau altul, ei au puterea votului! Mă-nţelegeţi?! Sunt politicienii obişnuiţi, parlamentarii, adică acei oameni din umbră, şi nu neapărat „Oamenii Măriei Sale Zeus” de la Corabia a 7-a a Flotei Stelare din Cişmigiu.
-Cineva spunea despre ei că sunt „nişte iluştrii anonimi”, zise Ilie, oameni gata oricând să schimbe partidele, taberele şi culorile politice de îndată ce simt, sau văd că flota vândută şi „nava amiral Romania” iau apă, sau intră la apă.
-Păcat că n-au vândut şi marinarul, zisei! Doamne-iartă-mă!
-Revin. Ei au fost şi sunt mereu la putere. Ei! Cam greu de crezut, nu? Ei crează în permanenţă puterea, înclină balanţa şi corabia în funcţie de cum bate vântul politic intern şi internaţional, făcând şi desfăcând alianţe sau majorităţi de împrumut, mutând oamenii, partidele, taberele politice pe eşichierul politic aşa cum vor, aşa cum le dictează interesele, ori „cum vrea muşchii lor”.
-Însă lumea, interveni Piticu’, lumea s-a obişnuit, ca şi mine, ca şi oricare dintre noi, ca şi presa, să vadă numai pe şeful statului sau pe şeful guvernului – vremelnice, nevolnice şi ciudate făpturi, chiriaşi pe banii contribuabililor la Palatele Puterii. De asemenea, lumea s-a obişnuit să mai vadă vreo două-trei personaje mai pitoreşti din butaforia-menajeria politică naţională, pentru că şi presa ni-i scoate în faţă, cu osârdie, ca păduchele în frunte!
Cumva, căzut pe gânduri şi mai luând puţin din vinul bun din pahar, m-am auzit spunând:
-Dar lumea uită, uită de marea masă de politicieni: par-la-men-ta-rii!!!... Nu vede pădurea din cauza copacilor!... Asta se şi doreşte!!!
-Bine, bine, dar ei au fost aleşi prin vot uninominal, nu pe listele de partide, adăugă Ilie, aşa în treacăt, lăsându-ne cu privirile aiurea-n-tramvaiul 41.
-Fireşte că aşa au fost aleşi, zise vioi Piticu’, deoarece începuse să intre în joc şi îi plăcea melodia (şi cred că ştia şi paşii...). Dar ei acţionează tot după vechiul model sau stil, pentru că banii sunt la... partidele din arcul puterii, de-acolo vine mălaiul pentru propriul buzunar şi (eventual) pentru colegiul pe care-l reprezintă, colegiu de care se pare că nu prea îşi mai aduce nimeni aminte decât în preajma campaniilor electorale... De aceea în Parlament, ei nu votează cum ar dori „electoratul” care i-a trimis la Casa Poporului, ci votează cum zice partidul, pentru că de acolo vin „arginţii” necesari... trădării intereselor şi aspiraţiilor... electoratului fraierit.
Dar şi Ilie o ştia pe-a lui:
-Şi-atunci pentru ce a mai fost necesar tot bâlciul acela cu „unominalul”?!
Mă băgai şi eu în seamă şi adăugai, zâmbind în colţul guri, aşa semnificativ, în genul „vezi ce tare sunt”:
-Pentru a adormi „vigilenţa politică” a unor fraieri ca mine, ca tine, ca noi, şi pentru a ne mai îmbăta cu parfum modern de democraţie...
Însă nici Ilie nu se lasă şi puse bomboana pe colivă (la el, la Văleni, în Olt, are mult arpacaş, iar bomboane se găsesc peste tot!):
-Dar opoziţia politică ce face, nu aveţi încredere în ea?
-Care opoziţie, mă auzii strigând!? Glumeşti, Ilie?! În Parlament, cei din opoziţie pleacă atunci când lumea se aşteaptă să dea votul. Ah, da, opoziţia mai are nişte ieşiri sporadice şi timide pe la unele posturi de televiziune. În rest, tăcere, cum se spune. Dar, ca să fim drepţi în faţa istoriei acestor vremuri năstruşnice, trebuie spus că de fapt rolul opoziţiei politice este dus de către unele posturi de televiziune şi de către unele ziare. E un fel de opoziţie originală... Ca la noi, la nimeni!
Când credeam că am rezolvat problemele politice ale ţărişoarei noastre dragi, îl auzirăm pe Sandu:
-Ok. Dar sistemul nostru politic, Coane?
M-am simţit obligat să răspund tot eu, pentru că sunt mai în vârstă cu câteva luni decât Piticu’ şi Ilie şi cu trei ani decât Sandu. Avantaj, eu!
-Care sistem politic?! Românesc?! Mă faci să râd şi am buzele crăpate! Sistemul nostru politic este unul de tip „fripturist”. Ţii minte că s-a spus că „scrisoarea pierdută” a fost găsită!? Dar cine a văzut-o? Unde este? La cine este? La români, întotdeauna va fi o „scrisoare pierdută”, dar sigur şi găsită, folosită şi păstrată cu grijă de oamenii din umbră, pentru a-şi promova şi proteja carierele şi afacerile. Cum crezi că s-a procedat şi mai zilele (lunile) trecute cu fraudarea votării legii pensiilor, ori cu promovarea altor acte normative, ori cu alocările de fonduri?! Pe căprării, cumetrii, relaţii. În conformitate cu spiritul şi litera deciziei Curţii Constituţionale (anunţată zilele-lunile trecute) acum se poate spune că sunt “jafuri politice şi constituţionale”, că se închid ochii în faţa ilegalităţii. Părerea mea! Politicienii de toate culorile sunt mulţumiţi că justiţia clasează dosare. Nu vezi? Cea mai mare parte a lor - niste oportunisti, nişte fripturişti, nişte cameleoni politici cu mirosul banilor foarte fin. Nişte fomişti! Este, dragilor, o chestiune care ţine de „simţul ciolanului”. Cel mai important simţ din politica românească, la urma urmei.
- Da, zise Ilie, şi eu cred că prin decizia sa, Curtea Constituţională a legalizat impostura politică, incompetenţa politică, ignoranţa politică, indolenţa politică, manelismul politic, nesimţirea politică, minciuna politică (aici cred că e deja un pleonasm!), furtul la alegeri, furtul la votarea documentelor în instituţiile democratice.
-Oho, trageţi sufletul, interveni Piticu’! Stai că mai adaug şi eu câteva: a legalizat şi promovarea non-valorilor şi a defecţilor la cap, dezbinarea naţională şi socio-profesioanlă, subcultura, discreditarea si decredibilizarea (Doamne, ce-mi place cuvântul ăsta, la modă!) instituţiilor de bază ale democratiei, trădarea politică, şi în final... a dus la întoarcerea ţării cu cel puţin 50 de ani în urmă. Fără TVA.
- Corect, adăugă Sandu... civilul. În acest timp, v-aţi strigat drepturile din toţi bojogii, şi voi şi civilii. Şi? Până şi parlamentarii foşti militari, oameni cu funcţii militare mari au votat împotriva voastră, a Armatei în rezervă!!! Civilii ce să mai zică, ce să mai creadă?! Aţi organizat mitinguri. Şi? Ei, parlamentarii - oamenii din umbră, fomiştii - vor continua tot aşa, pentru că până la alegeri mai e! Iar românul, se ştie, are memoria scurtă şi uită că “cine te scuipă-n obraz o dată, o va face şi a doua oară”. Practic, o mână de parlamentari „călători-voiajori-traseişti” are în acest moment în vârful... votului decizia referitoare la cine guvernează România. Doar atât!!! Oamenii care trebuie să-şi pună sau să-şi păstreze afacerile în ordine. Pentru ei timpul nu este niciodată neapărat pierdut.
-Ce-i mai ţine, totuşi, întrebă Ilie? De ce nu acţionează acum pentru a schimba guvernul, pentru a acţiona cum trebuie?!
-Probabil, faptul ca sunt politicieni, nu jucători de zaruri, spuse Piticu’. Ce doctrine, ce programe, ce legi necesare dezvoltării!?!? Lasă frate că avem treabă?! Vorba lui Dorel: „Sunt graşi, dar nu şi proşti!” Deci nu riscă orbeşte. Nu se aruncă. Mai ales că au tot timpul din lume. Trebuie mai întâi să aştepte să vadă ce se va întâmpla după momentele importante din acest octombrie-decembrie 2010, care tinde să devină cam fierbinte. Abia atunci vor face pasul şi vor alege tabăra. Care, nu contează ce culoare politică are. Banu’ să iasă!
-Este greu, Coane, zise Sandu!... Mă tem că la întrebările voastre, de fapt ale noastre, nu pot să răspund, pentru că mă simt şi mă consider o victimă a actualilor politicieni, dar nu una din victimele manelizate ale mass-mediei. Total dezgustat, dar totuşi determinat să-mi exercit dreptul, votez de ani de zile ceea ce estimez ca find cel mai puţin rău.
-Rău am ajuns, să alegem dintre două rele, răul cel mai mic, zisei.
După ce mi-am aprins o ţigară, adăugai:
-Dar chiar şi aşa, dragilor, frustrarea este constantă. Scriem şi noi pe aici nişte rânduri, mai înjurăm pe-aici ori pe-ici-pe-colo, ne descărcăm de năduf şi tristeţe, iar mâine, mergând la piaţă redescoperim cotidianul românesc inconfundabil, România reală. Noi, oamenii de rând, rămânem cum am fost: cu Cel de Sus! Vorba ceea: „Ne naştem goi, uzi si flămânzi. După aceea lucrurile se înrăutăţesc…” Asta e!
- De ce suntem aşa supăraţi, spuse prietenul nostru civil, Sandu, răsuflând cu năduf? Cine suntem noi să ni se dea explicaţii? Alooo, suntem la un vin!!!??? Cine ne credem? Cred că devenim penibili! De când politica în general şi cea de alianţe în special, trebuie să primească aprobarea noastră, adică a civililor, sau a voastră, adică a pensionarilor militari din Apărătorii Patriei?! De când raţiunile în baza cărora se fac majorităţile politice trebuiesc validate de oameni de rând, ca noi? Cine suntem noi? Ne cheamă, cum...? Reprezentăm, pe cine...? Sunteţi prietenii mei şi vă spun deschis şi ştiţi bine că nu vreau să vă jignesc: Sunteţi simpli pensionari militari cu pensie nesimţită, cum v-a zis ăla micu’! Nu mai contează ce funcţii, ce grade aţi avut! Hai, plimbaţi ursul că rugineşte lanţul Puterii! Cereţi socoteală Armatei Mute, dacă vă permite bunul simţ! Mai am o întrebare: De ce voi, pensionarii militari şi civili, dar şi societatea civilă şi chiar ziariştii nu sprijiniţi politicieni decenţi, curaţi, dacă tot puneţi aşa multă patimă în politică? De ce vă lamentaţi, în loc să propuneţi altceva în loc? Chiar nu există politicieni în care să aveţi încredere?
Ne-am uitat lung unul la altul, parcă aşteptând să intervină celălalt. Întrebările erau multe, de bun simţ, şi nu uşoare. Ilie şi Piticu’ s-au uitat la mine, parcă spunând „hai, ce aştepţi, tu ai provocat discuţia, tu să o descurci!”. Mi-am adus aminte că în tinereţe, pe când eram căpitan, timp de vreo trei ani am fost şi lector şi am luat-o didactic:
-Întrebările tale, Sandu dragă, nu îmi par a fi retorice, sunt chiar de bun-simţ şi vădesc atât preocupare, cât şi perplexitate. Trebuie să spun însă că nu sunt numai întrebările tale, ci şi ale noastre, ale tuturor. Ele sunt produsul unei judecăţi sănătoase, simple, de trăitor într-o ţară care se vrea normală, sunt întrebările unui om-cetăţean ajuns întâmplător într-un loc şi timp de neînţeles. Cum să-ţi răspund că asta-i oferta, că parlamentarii aceia, decenţi, n-au putere, iar atunci când capăta putere devin... indecenţi??!! Ok. Uite, aici şi acum îmi propun să fac un apel: caut politician decent! Nu se poate să nu existe în România un politician cu bun-simţ, pe care să-l ducă inima şi capul să facă ceva bun şi pentru ţara asta, nu doar pentru el! În sinea mea, eu ştiu că există, chiar şi în Parlament. Le trebuie însă mai mult curaj. Ar fi urmaţi. Sunt oare prea naiv sperând asta? Poate. Dar, cum să spun, uitaţi-vă în jurul nostru. Sunt oraşele noastre populate numai cu canalii, cu caţavenci? Chiar nu putem scăpa din capcana asta carageliană?
- Da, măi prietene, continuă Ilie, ştiu, te rod nişte frustrări mari cât lubeniţa de Dăbuleni, ţi le-ai răcni-n-toate zările mioritice, da' nu ne-ascultă nimeni! Nu există şi mai ales nu poate exista politician decent în România zilelor noastre. M-am convins de ceva vreme. Sistemul politic actual este de aşa natură încât nu tolerează oamenii decenţi. Pur şi simplu, din partea publicului votant "e cerere" doar pentru circari, iar între politicieni, ca sistem, e loc doar pentru oameni veroşi, căţărători pe spinarea altora, a poporului. Ei sunt însă, oamenii din umbră. Noi, românii, suntem nişte mimi perfecţi. Dan Puric, actorul, mimul, este mic copil! Am mimat comunismul, mimăm capitalismul. Avem joc de glezne când e vorba despre economia de piaţă liberă şi statul de drept. Le facem în stil mioritic.
-Aşa este, interveni Piticu’. Ne impresionează de formă doctrinele politice, democraţia şi parlamentarismul. Ne batem cu pumnul în piept pentru dragostea şi respectul faţă de ţară şi faţă de ceilalţi români, faţă de asigurarea ordinii publice şi apărarea ţării. Ne prefacem că ne... preocupă grija faţă de semenii noştri în general şi faţă de bătrâni în special. Baloane de săpun sunt pentru noi alegerile, preocuparea pentru viitorul ţării şi al copiilor noştri şi, vai! pentru controlul cheltuirii banilor de la buget. Mimăm aplicarea legilor, promovarea în funcţii pe baza competenţei şi a meritelor profesionale. Aici e „ţara tuturor posibilităţilor”! Cine ne va scoate din acest cerc vicios al mimării generalizate? Ce ne-a mai rămas de făcut?
Am mai vorbit de una, de alta, ca băieţii, mai ales că vinul era bun şi ne îndemna la vorbă.
A venit iarna, a venit frigul peste România. Rămânem cu întrebările noastre, multe din ele nefiind încă rostite. În asemenea vremuri ce poţi să mai zici?!?! Probabil că şansa ca să ne fie mai bine este egală cu cea de la şase din patruzeci şi nouă, pentru că oamenii din umbră practică cea mai veche meserie din lume şi, culmea, chiar în... Casa Poporului pe care... l-au uitat.
Probabil că aşa a apărut şi bancul:
„-Alooo! Bună ziua! Casa Poporului?
-Bună ziua! Da, Casa Poporului!
-Cu... poporul, vă rog frumos!...”


Notă: acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare!
Autor: Dorel Pietrăreanu, un colonel în... amurg...

duminică, 26 decembrie 2010


Pentru toţi membrii SCMD din filiala Sector 4,
cât şi din toate celelalte filiale,
transmitem un călduros


„Crăciun Fericit!”

şi împlinirea tuturor dorinţelor.

joi, 23 decembrie 2010

ANUNT FOARTE IMPORTANT

Ca urmare a numarului forte mare de solicitari de inscriere in Sindicatul cadrelor militare Filiala Sector 4 din zilele de 20,21 si 22.12.2010 si avand in vedere ca in continuare sunt foarte multe solicitari de inscriere in sindicat, BIROUL OPERATIV a hotarat ca, in mod exceptional, programul de inscrieri si semnare a Tabelelor necesare in justitie sa se prelungeasca dupa cum urmeaza:
- 27.12.2010 orele 11.00-13.00
- 28.12.2010 orele 11.00-13.00
- 29.12.2010 orele 11.00-13.00

BIROUL OPERATIV


joi, 11 noiembrie 2010

Propuneri

Iată ce ne propune un coleg de la filiala Sector 2 Bucuresti. Citiți, analizati, comentati. Va dorim o zi buna.


CATRE AVOCATUL POPORULUI, D-lui IOAN MURARU
Subsemnatul ………………………, domiciliat în …………………………….. , în conformitate cu art.51 din Constitutia României, ma adresez dumneavoastra spre competenta solutionare privind drepturile ce mi-au fost îngradite, încalcate, interzise de autoritatile statului român, astfel:
A) Mi-a fost încalcat dreptul la munca, consfiintit prin art. 41 alin.1 din Constitutia României, care prevede ca : "dreptul la munca nu poate fi îngradit". Asfel prin decizia ………………………………………, mi-au încetat raporturile de munca prin aplicarea unei legi aberante si neconstitutionale si aici ma refer la L329/2009. În acelasi timp art. 53 din legea fundamentala prevede în cadrul alin.1 ca, restrângerea se poate face prin lege si numai daca se impune, iar la alin. 2, se precizeaza ca masura se aplica în mod nediscriminatoriu fara a aduce atigere existentei dreptului. Desigur, ambele prevederi au fost nesocotite si mai grav, încalcate. Încalcate si nesocotite sunt si prevederile art. 16 din Constitutia României, care prevede ca cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari la alin1 si nimeni nu este mai presus de lege ,în cadrul alin.2. Apreciez ca veti constata cu usurinta, abuzul de drept si chiar abuzul în serviciu în forma agravanta savârsit de initiatorii proiectului de lege, de cei care au promovat proiectul, de votantii legii si de catre cel care a promulgat legea, prin aceea ca dreptul la munca este încalcat, producând grave discriminari.
Adica, dreptul la munca în domeniul privat este permis, pe când cel în domeniul administratiei publice este interzis, pe de o parte, iar pe de alta parte, unii, pot cumula salariul cu pensia chiar în domeniul administratiei publice, iar altii - nu, vezi cazul magistratilor, cât si cei care au pensii situate sub nivelul de 1680 roni, în contextul în care, nimeni nu a stabilit care este nivelul de trai decent prevazut în Constitutia României la art.47,alin.1.
Si ca un corolar al încalcarilor constitutionale, cei nominalizati mai sus au facut si efortul încalcarii art. 57 din legea fundamentala, când sunt chemati sa-si exercite drepturile constitutionale cu buna credinta fara sa calce drepturile si libertatile celorlalti. Si nota bene, au jurat sa respecte Constitutia României, ori pentru domniile lor legea fundamentala este cum, bine vedeti, facultativa ,obligatorie pentru noi si insignifianta pentru cei numiti în functii de demnitate publica. Domniile lor au sarit în lecturarea Constitutiei si art 44 alin.2 care cere cetatenilor carora le sunt încredintate functii publice, precum si militarilor, sa raspunda de îndeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin. Noi militarii, ne-am facut datoria , pe când alesii neamului.......Noi suntem nesimtiti, ei.......Noi am jurat sa aparam tara chiar cu pretul vietii si am facut-o si chiar o mai facem, ei.......Noi suntem chemati sa fim solidari cu ei, pe când ei.....Noi suntem chezasii democratiei constitutionale, pe cînd ei....Pe noi s-au sprijinit în revolutia din decembrie 1989, în aderarea la NATO, în asigurarea conditiilor de securitate pentru intrarea în comunitatea europeana si exemplele ar putea continua, dar acum suntem o povara, niste întretinuti, beneficiarii milei lor.O zeus cat de darnic esti.
Este limpede fara putinta de tagada chiar si pentru persoane fara studii juridice faptul ca un act normativ de putere inferioara si ma refer la L329/2009 nu se poate impune unui act de putere legislativa mai mare- Constitutia României, decât prin decaderea din drepturile si competentele profesionale a celor care au promovat-o adica cei aflati la putere, în cazul nostru -alesilor neamului. Dovada? Nenumaratele proiecte de acte normative neconstitutionale promovate de un guvern , care nu-i asa doreste binele poporului si un presedinte care le promulga fara sa clipeasca. Sa mai vorbim de morala, nu e cazul.
Aceste considerente ma îndreptatesc sa afirm cu toata puterea ca aceasta lege este aberanta si neconstitutionala, iar cei care o sustin , nu ma mai reprezinta. Desigur afirmatiile mele sunt grave, dar mai grava este nerespectarea Constitutiei, a dreptului la viata decenta, la speranta pe care cei alesi mi-au luat-o. Dupa 44 ani de munca, sperantele mele nu se mai regasesc decât în declaratiile sforaitoare ale guvernantilor, ce nu mai au corespondent în realitate , iar în ce ma priveste eu nu îi mai cred în ruptul capului si desigur nu o sa ii mai votez niciodata .
Domnule avocat al poporului, va rog sa constatati si sa luati act de faptul ca, sunt prigonit în propria-mi tara de indivizi care nu sunt cu nimic mai presus decât mine ,care mi-am facut datoria fata de tara mea- România. Si retineti, sunt mândru de acest lucru, iar eu nu ma aflu în campanie electorala si nu astept privilegii ci numai respectarea legalitatii si a drepturilor dobândite legal. Si nu retroactiv. Eu mi-am iubit tara si înca o mai iubesc si caut sa o slujesc cât mai mult cu putinta, pe când ei..... ne îndeamna sa o parasim daca nu ne mai convine . Alo, Guvernul României, Parlamentul României, Presedentia României se aude? Cine este mai nationalist, mai patriot decât mine,/ noi cei care am jurat sub faldurile tricolore? Judecati singuri. Apropo, sa fii nationalist si patriot in tara ta e rusine?
Si o întrebare si pentru cei care au promovat si promulgat legea? Cine va raspunde ca urmare a câstigarii drepturilor în instata ,cine va plati drepturile pretinse si mai ales interesele legitime afectate? Pentru ca, în mod indubitabil, voi câstiga , daca nu în tara mea , atunci la CEDO, în mod SIGUR . Si atunci va veni rândul meu sa arat faptul ca eu la scutul constitutional sunt mai puternic decît ei aparandu-ma adevarul dreptatea, faptelei si în temeiul democratiei constitutionale sa îi invit politicos, pe cei susmentionati- mai acestia plecati pentru ca în nici un caz nu ne mai reprezentati ca sunteti tributari fata de tara pe care noi o iubim si pe care voi ziceti ca o reprezentati însa fara nici o dovada, fiind datori vânduti pentru câteva generatii viitoare, statului român proprietarul generos care în prezent va ocroteste fara just temei . Dar roata se învârte si asta este dovedita la o privire mai atenta a istoriei, pentru cine are ochi sa vada si urechi sa auda fiindca nu o sa mai repet. Asta din dorinta nesecata de a va arata ca dreptatea este de partea mea/noastra si ca nu ne vom da batuti niciodata. Luati aminte!
B) De la 01.01 2011, data de la care toate pensiile nesimtite (speciale) si pe cale de consecinta si a mea ,vor fi recalculare în baza legii nr.119/2010 si a documentelor doveditoare a veniturilor lunare din perioada carierei militare pentru care tot noi cei întretinuti suntem obligati sa alergam prin toate garnizoanele în care efemer ne-am desfasurat activitatea ,în caz contrar, pensia va fi stabilita retroactiv în functie de vechimea avuta si a salariului mediu brut pe economie. Nu contaza ca unele state de plata nu se mai gasesc, iar altele sunt ilizibile si prin urmare nefolositoare, cât si faptul ca nu exista personal pentru aceasta activitate.
În concluzie , pensia mea va fi recalculata retroactiv, încalcându-se prevederile art. 15 din Constitutia României în integralitatea lui introducându-se si premisa falsa ca pensiile ocupationale pot fi recalculate ca si cum ar fi fost obtinute în baza principiului contributivitatii , sustinut fara just temei de premierul batut cu oua în cap de catre tatal sau si decazut în credibilitatea cetatenilor ca urmare a promovarii atâtor acte neconstitutionale, el profesor de drept constitutional mai mult decât mediocru în afirmatiile profesorilor institutiei în care si-a obtinut diploma nerusinata.
Daca prin lege militarul iesit la pensie nu a contribuit la sistemul de asigurari sociale, cum putem inventa o contributie virtuala atâta timp cât, în întelesul art.3 alin.1 din proiectul legii, militarul nu a avut niciodata calitatea de asigurat în sistemul unic de pensii si nici de contribuabil, iar faptul ca militarii nu au avut niciodata Carte de munca ar trebui sa constituie un argument convingator.
Totodata,supun atentiei dumneavoastra, Decizia Curtii Constitutionale nr.120/2007,care a dispus ca: în toate cazurile în care din recalculare, rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plati aceasta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilita si aflata în plata, fara a se aduce atingere drepturilor legal câstigate anterior.
Prin urmare, dupa dreptul la munca, la proprietate, la sanatate, la batrânete linistita si binemeritata. iata ca ne este anulat si dreptul la speranta, la un trai decent, dupa o munca de o viata ni se cere sa mergem sa semnam cererea prin care sa ne exprimam dorinta de a ni se rezilia trecutul militar si pensiile militare legal obtinute. Si asta împotriva normelor de drept, pe care le invoca cantautorii proiectelor de lege.
Cu alte cuvinte , ne-am desfasurat activitatea dupa legi speciale, am iesit la pensie în baza unor legi în deplina concordanta, dar iata ca în curând aceasta concordanta nu va mai exista, în zadar domnilor care va desfasurati activitatea sub drapel, sub juramântul, ca veti apara tara chiar cu pretul vietii, veti constata la final ca veti iesi la pensie ca un adevarat civil, care în cel mai fericit caz a jurat sa respecte legile tarii....disparându-va în neant gradul militar, cât si compensatiile partiale a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale, carora trebuie sa li se supuna militarii. Sa nu creada care cumva ca am ceva cu civilii, intrucat, iata vrand nevrand, am devenit unul din rindul lor.
Meritul acestor marete realizari revine integral ciumei portocali,cat si cirmaciului fara de cirma si fara de dunnezeu. Puteti veni în catafalc, înfasurati în faldurile tricolore din departatele zari unde prin vointa unor straini de neam si tara va cautati un codru de pâine, ori de pe strazile din ce în ce mai lipsite de securitate sociala, ca în afara de avansare în grad postmortem ,nu va mai ramâne decât îndemnul ,odihneasca-se în pace.
Mai consider, în final ,ca orice recalculare a unor pensii acordate legal si aflate în plata- înseamna o încalcare de catre stat a propriei legislatii, ceea ce ar avea repercursiuni grave asupra stabilitatii juridice si asupra caracterului de stat de drept, de care se fac vinovati si direct raspunzatori, autorii acestor norme pentru care mai devreme sau mai târziu vor raspunde si vor da socoteala negresit. Modificarea retroactiva a unor drepturi deja câstigate nu este posibila decât prin încalcarea principiilor fundamentale de drept, despre care ciuma portocalie se face ca nu are cunostiinta de cauza însa, Asociatia Internationala a Juristilor Democrati de la Bruxelles are cunostinta si printr-o Rezolutie adoptata în unanimitate solicita Parlamentului României sa nu valideze masurile de diminuare a pensiilor întrucât contravin dreptului international si jurisprudentei CEDO.
Reamintesc despre faptul ca în timpul vacantei de vara am depus la Comisia de petitii a Parlamentului European documentele intitulate:
“VREM SA MUNCIM” si "APEL LA RATIUNE".
Am primit atunci asigurarile ca petitiile noastre vor ocupa un loc important pe agenda Comisiei parlamentare Euopene, asigurari ce prind roade in aceste zile prin faptul ca:
•. Avem informatii ca respectivele petitii “sunt in lucru””ele fiind date spre studiu si analiza fiecarui parlamentar european, membru al Comisiei;
•Avem dovada ca cele doua documente au fost trimise de catre Parlamentul European presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei cu rugamintea de a se analiza si trimite “Puncte de vedere”.
. Pentru a se redacta si trimite aceste ”Puncte de vedere” documentele au fost difuzate catre membrii Birourilor Permanente, presedintii Comisiilor de aparare, ordine publica si siguranta nationala si ai Comisiilor de politica externa din Senat si Camera Deputatilor, proces ce se afla in desfasurare in aceste zile.
Subscriu membrilor asociatiei susmentionate, care apreciaza ca juristii care încearca sa sustina prin constructii artificiale, asa-zisele masuri anti-criza, fac de rusine scoala romîna de drept, cat si forului de conducere al Parlamentului European, care iata este preocupat de modul in care se infapteiesc libertatile individuale in Romania si prin urmare lor le pasa, pe cand alor nostri, NU .
Mai mult decât atât, aflu din massmedia faptul ca în curând vor fi desfiintate Casele de Pensii MApN, MAI si SRI, urmând ca noi nesimtitii sa fim alocati Casei Civile de Pensii, desigur fara alocarea fondurilor necesare acordarii drepturilor ce legal ne revin, cu consecinte ce în prezent nu pot fi evaluate. Si atunci sa te tii reactiune!
Domnule Avocat al Poporului, nu doresc un raspuns de genul ca, potrivit art 15 din legea ce va guverneaza activitatea, cele de mai sus nu fac obiectul acivitatii institutiei pe care vremelnic o reprezentati, ci va rog, ca potrivit art.1 si 5 din legea susamintita sa faceti prin raportul de specialitate în cel mai scurt timp, recomandari Parlamentului României în concordanta cu prevederile constitutionale a dreptului international si jurisprudentei CEDO.
Si inca ceva domnule avocat al poporului! Daca un cetatean roman lezat in drepturile sale legitime ,constitutionale se adreseaza institutiei dv, iar aceasta spune ca nu este competenta , atunci la ce mai folos, ce mare scofala?
Al dumneavoastra,


……………………………………………………
Bucuresti la 08.11.2010

duminică, 7 noiembrie 2010

De la lume adunate 2

Adrian Păunescu s-a întâlnit cu veşnicia
De Dorel Pietrăreanu

Fiecare muritor are dreptul să scrie ce simte!
Se pare că adevaratele genii, ca şi sfinţii, sunt apreciate după ce asfinţesc!
Uriaşii culturii româneşti, marile valori se duc încet, încet într-o lume a stelelor mereu strălucitoare, de unde ne vor veghea şi poate ne vor îndruma către o mentalitate mai sănătoasă. Acum, a mai murit o bucată din noi, din România, şi ne doare mult. Pleacă dintre noi toţi cei buni, cei care ne-au îmbogăţit spiritual şi care ne-au luminat minţile. Ei pleacă, iar noi rămânem într-o Românie sărăcită pe toate planurile. Se pare că si Dumnezeu are de gând să-şi facă un cenaclu...

Nu am avut şansa de a-l cunoaşte pe “Omul” Adrian Păunescu, dar mă înclin cu admiraţie şi respect în faţa “Poetului” Adrian Păunescu, era omul care respira cuvântul, versul, poezia.

Fac parte din generaţia Cenaclului Flacăra. Atunci şi acolo, în liceul militar şi în şcoala militară, acest poet, prin Cenaclul Flacăra, mi-a adus o rază de lumină în adolescenţa mea cazonă, o speranţă care poate la vremea aceea ar fi încetat să mai existe. Nouă cine ne mai oferă acea speranţă astăzi? A fost omul care a umplut nu doar stadioanele ci şi inimile noastre în acele vremuri tulburi şi a ţinut tineretul conectat la cultura adevarată, la muzica bună, la viaţa frumoasă.

A fost un om angajat în toate evenimentele majore ale timpului său, şi prin aceasta a fost un exemplu. Cât a greşit, ce a greşit... să arunce piatra cel care e complet inocent, cum zice Biblia. În anii aceia întunecaţi, poetul Adrian Păunescu a fost o Flacără a spiritului liber. A avut o contribuţie importantă, atât cât timpul să i-a permis, în a da identitate unei "generaţii în blugi" care, se ştie, s-a răzvrătit contra comunismului, în 1989. Se cuvine să nu mai aruncăm cu noroi în acest patriot adevărat. Măcar în aceste zile!

Faptul că nu şi-a renegat niciodată convingerile politice de stânga şi nu a făcut traseism politic după cum a bătut vântul, arată că era un om care avea curajul în a-ăi susţine crezul! Consider că angrenarea lui Păunescu în politică nu avea de-a face cu spiritul artistic al poetului. Adrian Păunescu nu avea nevoie de funcţii, deoarece el avea funcţia, brandul de Adrian Păunescu. Asta vis-a-vis de valoare. Poetul rămâne poet, iar epigonii, epigoni!

Consider că a fost un geniu al culturii române într-o perioadă neagră a istoriei române! Recunoaşterea valorii artistice însa rămâne şi va dăinui atâta timp cât fiecare dintre noi care citeste o poezie a lui Adrian Păunescu, se va regăsi în străfundul sufletului.

România este şi mai săraca şi mai tristă, iar noi tot mai singuri in faţa prostiei agresive, a subculturii şi demenţei unei societăţi profund bolnave.

Istoria o să-l aşeze la locul cuvenit în Panteonul Culturii poporului român, pe care atât de mult l-a iubit. Dacă şi pentru cât a greşit îl va judeca Dumnezeu. Păunescu va rămâne un strop de nemurire în istoria nefiresc de zbuciumată a românilor.

Cu siguranţă însă, a plecat supărat dintre noi, supărat pe vremurile pe care le trăim, pe imoralitatea care ne inconjoară, pe răutatea, avariţia ş aroganţa celor ce ne conduc astăzi, cei ce duc ţara către nicăieri, cei care cu voie sau fără voie, distrug speranţele, viitorul şi valorile autentice. Nu mai ştim ori, am cam uitat să iubim ţara, oamenii.
Sper ca de acum, undeva acolo sus, să aiba parte în sfârşit de linişte sufletească şi să continue să creeze poezii nemuritoare, pentru îngeri. Acolo unde a ajuns poate reuşeşte să facă o Constituţie a Raiului, în versuri. Maestre, când vei ajunge în audienţă la Domnul, roagă-l te rog să trezească românii din indiferenţă, prostie, manelism şi mitocănie!

Probabil că Maestrul ne-ar ruga să fim optimişti. Am rămas cu poeziile lui, deci nu suntem încă singuri!

Dumnezeu să-i ierte greşelile şi să-i liniştească sufletul, iar pe noi, românii, să ne facă mai buni!!

vineri, 5 noiembrie 2010

De la lume adunate 1

UN APEL, O RUGAMINTE
Rog pe toţi membrii din conducerea centrală a sindicatului şi pe cei din conducerea filialelor să dea dovadă de ÎŢELEPCIUNE, RĂBDARE, TACT în rezolvarea problemelor, neînţelegerilor care mai apar. După cum se vede, abia se aşteaptă ca să apară fisuri în rândul sindicatului ca unii să se bucure. De ce? Nu ştiu şi nici nu pot înţelege din moment ce, ceea ce face sindicatul este în interesul tuturor militarilor în rezervă şi în retragere. Rog şi pe doamna WINZER să revină asupra deciziei de a-şi da demisia şi să mergem ÎMPREUNĂ ÎNAINTE, pentru rezolvarea tuturor problemelor grave care ne aşteaptă. Actuala putere va face tot ceea ce este posibil să ne umilească prin tăierea pensiilor şi nu numai. Se va căuta dezbinarea noastră, abaterea noastră de la ceea ce avem de făcut. Cred că ministrul-ospătar şi-a stabilit ca OBIECTIV PRIORITAR anihilarea noastră ca structură sindicală folosindu-se chiar de colegi de-ai noştri. Din totdeauna au existat şi în rândul militarilor indivizi carora le-a plăcut lichelismul, slugărnicia, linguşeala, acestea fiind căi şi metode prin care au şi promovat. Sunt şi vor mai fi şi din rândul membrilor de sindicat cârcotaşi însă şi aceştia trebuie trataţi ca atare. Principalul este să trecem peste toate obstacolele UNIŢI şi atunci nu va avea nimeni ce să ne facă.

Cu sinceritate,
Vasile Ghimpu

miercuri, 8 septembrie 2010

SCRISOARE-APEL CATRE DEPUTATII DIN PARLAMENTUL ROMANIEI



DOAMNELOR SI DOMNILOR  SI DEPUTATI,

         Zilele acestea se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor  Proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Considerăm că acest  proiect reprezintă o încercare a actualului Guvern de a arunca urmările crizei economice în sarcina celor mulţi, inclusiv prin afectarea veniturilor pensionarilor şi distanţarea punctului de pensie de valoarea salariului mediu brut pe economie.
De fapt, punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 119 privind unele masuri in domeniul pensiilor a creat o profunda nemultumire in randul cadrelor militare active si in rezerva, care vad in aceasta lege o masura discriminatorie si nedreapta, care le afecteaza existenta si statutul social.
Sindicatul cadrelor militare disponibilizate – organizaţie sindicală care cuprinde cadrele militare în rezervă din toate structurilor sistemului de securitate, ordine publică şi apărare naţională –vă invită la o analiză profundă şi realistă a situaţiei dezonorante şi nedrepte în care se încearcă să fie adus personalul armatei, activ şi în rezervă (pensionarii militari), rugându-vă ca prin atitudinea, comportamentul politic şi votul exprimat, să împiedicaţi includerea în conţinutul acestei legi a prevederilor incorecte şi nedrepte, cu privire la pensia militarilor.
Din  respect pentru timpul dumneavoastră nu  vă vom supune analizei elemente emoţionale  în legătură cu statutul social al militarilor (in special  responsabilităţile, riscurile si servituţile profesiei de militar: asumarea prin jurământ a sacrificiului  suprem; limitarea drastica a exerciţiului unor drepturi si libertăţi fundamentale;  inexistenta contractului de munca / cărţii de muncă;  programul de  munca nenormat; interdicţia accesului la surse suplimentare de venit; mutările la ordin dintr-o garnizoana în alta, cu implicaţii majore asupra situaţiei familiale etc.).
În procesul de aderare la structurile euro-atlantice, armata a fost prima instituţie a statului român care a parcurs o reformă reală, reducându-şi drastic efectivele de la 320.000 de oameni în anul 1989, la 75.000 în 2007. În acest context, peste 40.000 cadre militare au fost nevoite să părăsească sistemul şi să-şi încheie cariera militară înainte de termen, în plină ascensiune profesională, în condiţiile în care statul român, prin legislatia adoptata, le asigura recunoaşterea şi răsplata muncii depuse, precum şi continuarea activităţii în alte sectoare, inclusiv cumulul salariului cu pensia.
        
Ca urmare a eforturilor cadrelor armatei, multe dintre ele în rezervă acum, Armata României este astăzi integral profesionalizată, îşi îndeplineşte cu cinste şi sacrificii misiunile în teatrele de acţiuni internaţionale, bucurându-se de încrederea şi preţuirea românilor.
DOAMNELOR SI DOMNILOR PARLAMENTARI,
In decursul procesului complex si dureros de transformare, Armata a desfăşurat o amplă activitate de documentare asupra legislaţiei care sta la baza organizării si funcţionarii structurilor militare, a celor referitoare la statutul cadrelor militare active şi în rezervă din tarile cu democraţii avansate, iar principiile acesteia au fost utilizate la realizarea cadrului legislativ românesc  in vigoare pana in anul 2010, constituind un important atu în procesul de aderare la NATO si UE.
Tocmai de aceea, prin acest apel vă solicitam:
1. Să susţineţi eliminarea din conţinutul Legii privind sistemul unitar de pensii a prevederilor referitoare la militari, precum şi menţinerea actualei Legi nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat (cu completările si modificările ulterioare) şi respectiv ale legii nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor care se încadrează în pilonul al doilea privind schemele ocupaţionale (profesionale) guvernate de Directiva Europeana nr. 86/378/EEC, modificata prin Directiva nr. 97/96/EEC.
Ar fi o eroare impardonabilă să nu se ţină cont de acest argument, în favoarea altora de circumstanţă,   mai ales că principiile care stau la baza pensiilor militare de stat din legea aflată în vigoare sunt deja aliniate la legislaţia europeană.   
Acest adevăr este confirmat  prin Decizia nr. 20/02.02.2000, a Curţii Constituţionale care a dispus cu privire la necesitatea menţinerii sistemului pensiilor militare de stat: “… reglementările referitoare la pensia de serviciu pentru militari, cu diferenţele pe care această pensie le prezintă faţă de pensia comună de asigurări sociale, nu constituie o încălcare a principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, principiu prevăzut de art. 16 alin.(1) din Constituţie, ci reprezintă o recunoaştere a interdicţiilor severe şi a riscurilor sporite la care această categorie profesională este supusă”. Curtea Constituţionala reţine, aşadar, că instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare nu reprezintă un privilegiu, ci ea este justificata in mod obiectiv, constituind o compensare parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii.
Mai mult, vă reamintim, stimaţi parlamentari, că sistemul pensiilor militare în România are izvoare istorice încă din 1829-1830, fiind perfecţionat şi consacrat definitiv in timpul lui A.I. Cuza prin înfiinţarea Casei de Pensii a Armatei si respectat cu sfinţenie pe timpul domniilor lui Carol I, Ferdinand, Carol  al II-lea , al regimului comunist şi până astăzi. Anularea acestui sistem ar fi o mare nedreptate făcută cadrelor militare, ar afecta grav standardul de viaţă al militarilor şi ar reprezenta o abatere de la sistemul pensiilor militare  din statele membre ale NATO şi UE.
În majoritatea statelor membre NATO şi UE salarizarea şi pensionarea personalului Forţelor Armate sunt reglementate prin legi şi norme specifice şi distincte. În unele state în care există grile comune pentru personalul bugetar, ministerele apărării sunt abilitate să completeze aceste legi cu acte normative proprii, ordine şi alte reglementări interne (anexă).
2.      Reglementările propuse pentru recalcularea pensiilor militare şi ale poliţiştilor încalcă nu numai principiul “neretroactivităţii” prevăzut de Art. 15, alin. (2) din Constituţia României, ci introduce premisa falsa ca pensiile ocupaţionale actuale pot fi recalculate ca si cum ar fi fost obţinute in baza principiului contributivitatii prevăzut in proiectul legii supus dezbaterii la art. 2, lit. c) .
 Dacă prin lege militarul ieşit la pensie nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, cum putem inventa o contribuţie virtuală, atât timp cât, in înţelesul art.3, alin. (1) din Proiectul Legii militarul nu a avut calitatea de “asigurat” in sistemul public de pensii şi nici de “contribuabil”?  Faptul ca militarii nu au avut niciodată până acum “Carte de munca” ar trebui să constituie un argument la fel de convingător, in acest sens.
In plus, referitor la metodologia recalculării va supunem atenţiei faptul ca prin Decizia nr. 120/2007 Curtea Constituţionala a dispus ca: “In toate cazurile  in care din recalculare, rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plăţi acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior”.
Totodată, vă rugăm să reanalizaţi  prevederile  cap. IV din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea  unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului cadru cu Comisia Europeană şi să luaţi în dezbatere propunerile legislative înregistrate la Senat în noiembrie 2009 pentru îndreptarea greşelii legislative privind interzicerea cumulului pensie-salariu, făcută prin angajarea răspunderii Guvernului care afectează în mod deosebit cadrele militare ajunse în postura de pensionar, fără voia lor.
         3.  Apreciem că reglementările respective sunt nu numai neavenite, dar si antiumane, antieuropene si anticonstituţionale afectând in mod direct cadrele militare ajunse in postura de “pensionari”  datorita procesului de restructurare a Armatei, si duc la desfiintarea profesiei militare si a statutului de rezervisti pe care il au pensionarii militari, care in virtutea legii au obligatia ca, in situatii de criza sau razboi, sa-si reia activitatea ca luptatori in randul fortelor armate.
Acţiunile dumneavoastră ar stopa numeroasele procese declanşate deja la toate instanţele din ţară care au dat decizii favorabile petitionarilor,  precum şi protestele adresate inclusiv organismelor internaţionale.
Luând act de situaţia actuală, nu putem sa nu ne întrebăm: militarii au greşit atunci când au contribuit la aderarea României la NATO si UE sau greşesc acum, acceptând măsurile propuse impotriva lor? Cine doreşte decredibilizarea, demobilizarea si demotivarea cadrelor Armatei României si chiar desfiintarea statutului de militar in Romania?

DOAMNELOR SI DOMNILOR DEPUTATI,
Va rugam sa va ganditi la faptul ca votul dumneavoastra reprezinta o decizie istorica cu implicatii majore si profunde pentru securitatea nationala a Romaniei.
In ceea ce ne priveşte, rămânem ferm ataşaţi valorilor naţionale şi  occidentale si  ne rezervăm dreptul de a utiliza gradual toate formele legale ale activităţii sindicale, în plan intern şi internaţional, pentru ca Armata României, activă şi în rezervă, să asigure prezervarea irevocabilă a acestor valori.

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
Comitetul Director

Bucuresti,
07.09.2010

ANEXĂ
PRINCIPIILE SI METODOLOGIA
care stau la baza calculului pensiilor militare in tarile membre NATO si UE şi în alte ţări cu sisteme politice democratice avansate
-         trăsături esenţiale comune cu cele ale Legii nr. 164/ 2001

1.                             Sistemul de calcul al pensiilor militare prezintă particularităţi distincte conceptual fata de cel al pensiilor civile si este reglementat prin lege ocupaţionala separata (Germania, Marea Britanie, SUA, Turcia, Coreea de Sud, Israel, Egipt, Japonia, Cehia, Polonia) sau printr-un capitol distinct, cuprins într-o singură lege, împreună cu cel al pensiilor bugetarilor, dar cu prevederi aparte pentru militari (Franţa, Italia, Grecia, Portugalia, Austria). IN NICIUNA DIN ACESTE TARI NU AU FOST LUATE MASURI DE REDUCERE A PENSIILOR MILITARE PENTRU IESIREA DIN CRIZA ACTUALA.
2.                             Baza de calcul a pensiilor militare se stabileşte în funcţie de valoarea soldei din ultima luna de activitate (Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Austria, Japonia, Coreea de Sud, Israel) sau de media soldelor pe ultimele trei sau şase luni (Franţa, Egipt), de vechimea integrala în armată (în majoritatea tarilor – 30 ani, Japonia – 20 ani, Israel – 25), si de vârsta standard de pensionare. Pentru stabilirea pensiei, bazei de calcul rezultate i se aplica un procent cuprins între 70-80%. (Ungaria 65, Olanda 70, Marea Britanie 72,5, Germania 75, SUA 77, Norvegia 76, Italia 80, Franţa 80. In România acest procent este de 60% din solda de baza, fără sporuri (pensia militara medie este de 1.400 lei, adică 340 euro, in comparaţie cu 2000 - 3000 euro cat este cuantumul acesteia in  tarile la care ne raportam).
3.                             In toate ţările, la pensia de bază calculată se adaugă sporuri determinate de anii prestaţi peste vechimea de pensionare (acolo unde au fost acceptate astfel de cazuri) si de condiţiile de desfăşurare a serviciului: categorii de forţe armate si genuri de arme, specialităţi, garnizoane izolate, misiuni în teatre de operaţii. Indiferent de numărul anilor rezultaţi prin adăugarea acestui spor de vechime la timpul efectiv lucrat, baza de calcul a pensiei ia în consideraţie nu mai mult de 40 sau 45 de ani, pentru a nu depăşi valoarea salariului luat în calcul. În armata portugheză, valoarea reală a pensiei poate fi mai mare decât salariul dinaintea pensionarii, deoarece nu se mai aplică impozite. In România se iau in calcul maxim 40 de ani de serviciu;
4.                             La data ieşirii la pensie, militarii profesionişti primesc ca sprijin o suma substanţiala fixa de bani (Israel – 100.000 $ SUA) sau echivalentul unui anumit număr de solde lunare, până la 36 (Franţa, Marea Britanie, Turcia, Egipt). În Austria, la cerere,  primesc anticipat si o sumă egală cu 70 de pensii lunare, cu condiţia să fie girat de rude apropiate care să poată prelua rambursarea în caz de deces. Raţiunea tuturor acestor ajutoare este, în principal, de a facilita integrarea în societatea civilă, o eventuală reîntoarcere la locurile natale sau cumpărarea unei locuinţe pentru a o elibera în timp rezonabil pe aceea de serviciu;
5.                             In toate tarile, pensiile militare se actualizează imediat cu indexarea salariilor militarilor activi, precum si periodic, în raport cu valoarea inflaţiei;
6.                             In marea majoritate a acestor tari, pensia militara se poate cumula cu un salariu în domeniul bugetar (în SUA – integral, în Portugalia – salariul se diminuează cu o treime etc.).